Διοργάνωση
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας | Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων / Department of Design & Multimedia
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Στα δεκαεπτά ακαδημαϊκά Τμήματα των τεσσάρων Σχολών του σπουδάζουν περισσότεροι από 5.000 φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Κατέχει την έδρα UNESCO για την Κύπρο συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, συμμετέχει δραστήρια σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συνεργάζεται μέσω του Erasmus και άλλων διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων με τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.
Το Τμήμα Tμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων παρέχει τη δυνατότητα επιλογής ειδίκευσης στα προγράμματα "Γραφική Επικοινωνία" και "Εφαρμοσμένα Πολυμέσα", και μετά από τετραετή φοίτηση (240 ECTS), απονέμει το πανεπιστημιακό πτυχίο Bachelor of Arts. Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός μεταπτυχιακού σε θέματα design καθώς και η εισαγωγή ενός τετραετούς BA προγράμματος "Καλών Τεχνών". Τα προγράμματα είναι στην αγγλική γλώσσα αλλά από το 2008 καθιερώθηκαν και ελληνόφωνα τμήματα.
300 σπουδαστές και σπουδάστριες των προγραμμάτων Γραφικής Επικοινωνίας και Εφαρμοσμένων Πολυμέσων, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε ένα περιβάλλον σύγχρονο, πολιτισμένο και φιλικό. Στα εργαστήρια υπολογιστών (mac και pc με ενημερωμένο λογισμικό) ο μέγιστος αριθμός είναι 15 άτομα και στα θεωρητικά μαθήματα ο αριθμός των φοιτητών στα αμφιθέατρα δεν ξεπερνά τους 40. Το περιβάλλον και η εξυπηρέτηση στο εστιατόριο και τις καφετέριες μπορούν να συγκριθούν με τα καταστήματα εκτός πανεπιστημίου.
Η ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική φιλοσοφία και τη διαφορετική αντίληψη για το χώρο του design, οδήγησαν γρήγορα το νεοσύστατο Τμήμα στην ομάδα των εκπαιδευτικών μελών της ICOCRADA.
Η ίδρυση της Design Society από φοιτητές και φοιτήτριες των δύο προγραμμάτων, η εντυπωσιακή έκθεση των έργων τους στη γιορτή λήξης της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, οι βραβεύσεις, η ανάπτυξη ουσιαστικών δεσμών με την αγορά αλλά και οι σημαντικές περιφερειακές εκδηλώσεις (εργαστήρια, παρουσιάσεις και σεμινάρια), τοποθετούν πλέον το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε μια τροχιά πρωτοπορίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ) ιδρύθηκε το 1999 και έκανε εγγραφή στον Έφορο Εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Λευκωσία.
Πρόκειται για ανεξάρτητο επιστημονικό, ακαδημαϊκό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό οργανισμό, που πρόσκειται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (http://www.unic.ac.cy) και το Intercollege (http://www.intercollege.ac.cy) τα οποία του παρέχουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και μέρος του εξοπλισμού του. Ο λογιστικός έλεγχος του ΙΜΜΕ γίνεται ανεξάρτητα και καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του.
Το ΙΜΜΕ έχει επαφές και έχει δρομολογήσει συνεργασίες με τα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστήμιου Αθηνών και των Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκοί των πιο πάνω πανεπιστημίων δίδουν διαλέξεις στις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνει το ΙΜΜΕ. Πολύ στενή συνεργασία υπάρχει μεταξύ του ΙΜΜΕ και του Κυπριακού Συνδέσμου Τεχνών και Επικοινωνιών (ΚΥΣΥΤΕ) (http://www.kysyte.org).
Το ΙΜΜΕ διαθέτει το αναγκαίο ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά συνεργάζεται και με ειδικούς καθηγητές από το εξωτερικό, για τη διοργάνωση εξειδικευμένων σειρών μαθημάτων, εντατικής ή άλλης μορφής, για επιμόρφωση λειτουργών του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, αλλά και Κυπρίων δημοσιογράφων που εργάζονται είτε στην έντυπη είτε στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Έχει επίσης τη δυνατότητα ενημέρωσης και άσκησης των πιο πάνω στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Διαθέτει επίσης το αναγκαίο ερευνητικό προσωπικό και μπορούμε να διεξάγει δημοσκοπήσεις και έρευνες στον τομέα των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Έχει ακόμα τη δυνατότητα ετοιμασίας μελετών και προτάσεων σε θέματα επικοινωνιακής πολιτικής, δημοσίων σχέσεων, προβολής και δημοσιότητας.
Οι σκοποί του ΙΜΜΕ, βάση του καταστατικού του, είναι οι εξής:
1. Η δημιουργία Αρχείου Κυπριακού Τύπου/Δημοσιογραφίας και άλλων παρεμφερών τομέων και η έκδοση διαφόρων βιβλίων, όπως μονογραφιών για σημαντικούς Κύπριους Δημοσιογράφους. Η συγγραφή της Ιστορίας του Κυπριακού Τύπου που καταγράφει και αποδελτιώνει τα περιοδικά και εφημερίδες που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν στην Κύπρο κλπ.
2. Η ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της Επικοινωνίας και η παραγωγή/συλλογή οπτικών και οπτικοακουστικών υλικών για τα Κυπριακά ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους.
3. Η καθιέρωση βραβείων Κυπριακής Δημοσιογραφίας και άλλων τομέων των ΜΜΕ.
4. Η οργάνωση μαθημάτων ή σεμιναρίων για δημοσιογράφους ή άλλους λειτουργούς/τεχνικούς των Κυπριακών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
5. Η οργάνωση τιμητικών εκδηλώσεων για ζώντες και αποθανόντες Κύπριους δημοσιογράφους και άλλους λειτουργούς των Κυπριακών ΜΜΕ.
6. Η προαγωγή της συνεργασίας ανάμεσα στα Κυπριακά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και των λειτουργών τους και ιδιαίτερα ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους.
Το ΙΜΜΕ διοικείται από επταμελές Συμβούλιο που αποτελείται από Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, και πέντε ισότιμους Συμβούλους, καθώς επίσης και από Διευθυντή. Το Συμβούλιο υποβοηθείται στο έργο του από το Τιμητικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της επικοινωνίας.
Η Altervision δημιουργήθηκε το 1997 ως εταιρεία μελέτης και εφαρμογής τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας. Kινείται σε πολλαπλά επίπεδα: από τη σχεδιαστική δημιουργία και παραγωγή μέχρι την ακαδημαϊκή έρευνα για τη θεωρία, την ιστορία και την εκπαίδευση της τυπογραφίας. Σχεδιαστικά projects της αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Μuseum fuer Kunst und Gewerbe του Αμβούργου, καθώς και του Μουσείου Design, ενώ παρουσιάσεις εργασιών της έχουν δημοσιευθεί σε ξένα και ελληνικά έντυπα, όπως το Print, το +design κ.ά.
Η Altervision σε συνεργασία με άλλους φορείς και ιδρύματα συνέβαλε στη διοργάνωση των τριών Παγκόσμιων Συνεδρίων Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας τον Ιούνιο του 2002, 2004 και 2007 αντιστοίχως, με συμμετέχοντες και ομιλητές από την Ελλάδα, την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.