english επικοινωνία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Toν Ιούνιο του 2007 οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδο­νίας, με τη στήριξη του Department of Typography & Gra­phic Communication, University of Reading, UK, και της Association Typographique International (ΑΤypI), τη συνεργασία της alterVision και τη συμβολή της Redfish και του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας με θέμα ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Tο Συνέδριο αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που σχεδιάζεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 με στόχο την ανάπτυξη των τυπογραφικών σπουδών και της έρευνας, αλλά και την πρόοδο της τυπογραφικής πρακτικής στην πατρίδα μας. Η προσπάθεια αυτή ξεπέρασε τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας μας και βρήκε την έκφρασή της στις δύο διεθνείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2002 και 2004, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο τυπογραφικό χάρτη.

Το Συνέδριο έχει πλέον καθιερωθεί παγκοσμίως ως γεγονός μείζονος σημασίας στους τομείς της τυπογραφικής σχεδίασης και παραγωγής, της επικοινωνίας και των εκδόσεων, οι οποίοι, λόγω της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, αναπτύσσονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Ως κορυφαίο γεγονός που χαρακτηρίζεται από το υψηλό επίπεδο των διοργανώσεων, καθώς και την ποιότητα των εισηγήσεων, των εργαστηρίων και των εκθέσεων, το Συνέδριο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του design και της οπτικής επικοινωνίας στρέφοντας το διεθνές ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη και αναδεικνύοντάς την πρωτεύουσα της τυπογραφίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Το 2007 η οργανωτική επιτροπή φιλοδοξεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες που γέννησαν τα πρώτα δύο Συνέδρια, καθώς αυτήν τη φορά την προσπάθεια στηρίζουν η ΑΤypI και το Πανεπιστήμιο του Reading, γνωστό για το σημαντικό τμήμα Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας. Το Συνέδριο θα πλαισιωθεί από κορυφαίους Έλληνες και ξένους ομιλητές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες. Η παρουσία τους εγγυάται το υψηλό επίπεδο και την επιτυχία της διοργάνωσης ενώ η συμβολή τους θα αποτελέσει έναυσμα για συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με τις εξελίξεις στους χώρους της έρευνας, της εκπαίδευσης και της πρακτικής εφαρμογής. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου θα ενταχθούν εργαστήρια, παρουσιάσεις εταιρειών του χώρου της τυπογραφίας και της επικοινωνίας, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, debates, εκθέσεις, διαγωνισμοί και προβολή των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων που αφορούν στην τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία.

Κατά την περίοδο των εργασιών του το Συνέδριο θα εμπλουτίσει για ακόμη μια φορά την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της χώρας, και θα τις τοποθετήσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινότητας του design και της οπτικής επικοινωνίας.


Κλήμης Μαστορίδης, FIP3, MISTD
Δρ Τυπογραφίας & Γραφικής Επικοινωνίας,
Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου